Ticaret Bakanlığı sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklama: “İkinci el araç alışverişini çok daha güvenli hale getirecek, dolandırıcılık vakalarını tümüyle ortadan kaldıracak yeni sisteme geçiyoruz. Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye Noterler Birliği iş birliği ile hayata geçirilen Güvenli Ödeme Sistemi 27 Eylül tarihi itibari ile zorunlu hale gelecek.” İfadelerini kullandı.
GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
Taşıt satışlarında, satış bedelinin tamamı veya bir kısmı nakit, havale veya EFT gibi yöntemlerle ödeniyorsa, bu ödemelerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan bir sistem mevcut. Bu sistem, taşıt bedelinin ve mülkiyetinin aynı anda değişmesini garanti eder ve para transferi, bankalar, elektronik para kuruluşları ve ödeme kuruluşları gibi “aracı kuruluşlar” tarafından yapılır.
Satış işlemi için notere gidildiğinde, ilk olarak satışa engel bir durum olup olmadığı incelenir. Eğer taşıtın satışına engel bir durum bulunmuyorsa, Güvenli Ödeme Sistemi kaydının olup olmadığı kontrol edilir. Kayıt varsa, para aktarımının gerçekleşip gerçekleşmediği denetlenir.
PARA AKTARIMI DOĞRULANMAZSA SATIŞ İŞLEMİ TAMAMLANMAZ
Para aktarımı gerçekleşmemişse, tescil işlemi tamamlanmadan önce para transferinin yapılması beklenir. Para transferi doğrulandığında, bu miktar hesapta bloke edilir ve satış sözleşmesi tamamlanır. Para aktarımıyla birlikte taşıtın tescili yapılır. Eğer para aktarımı doğrulanamazsa, satış işlemi iptal edilir.
BU SİSTEM İLE NE AMAÇLANIYOR?
Bu sistem, taşıt alım satımında güvenliği artırmayı, dolandırıcılık, sahtecilik ve çalınma risklerini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Ayrıca, para transferlerinin hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını ve kayıt altına alınmasını sağlar. Modern, güvenli ve teknolojik bir altyapı ile zaman, iş gücü ve maliyet avantajları sunar. Ayrıca, işlemlerin kayıt altına alınması ve kamu otoritelerine güvenilir verilerin sağlanması sayesinde kayıt dışılığın azaltılmasına katkıda bulunur.
Nakit ödemelerde karşılaşılan zorluklar, örneğin kağıt veya madeni para taşıma ve sayma sıkıntıları, sahte para kullanımı ihtimali ve devir sonrası ödeme sorunları gibi riskler sıkça yaşanıyordu. Bu düzenleme, vatandaşların taşıt alım satımında bu tür zorlukların ve dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçilmesini amaçlamaktadır.