Moğol istilasından kaçan Türklerin 13. yüzyılda Anadolu’ya sığındığı ve bu dönemde Ahilik adı verilen esnaf teşkilatını kurarak Osmanlı İmparatorluğu’nun temellerine katkı sağladığı bilinmektedir. Bugün, bu köklü geleneği yaşatmak amacıyla düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası’nda Bursa Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Yeşil Salonda, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan ÇAĞLAYAN tarafından “Gelenekten Geleceğe Sosyoekonomik Yönüyle Ahilik ve Bursa: Tespitler, Öneriler” başlıklı bir konferans etkinliği gerçekleştirildi.
Konferansa Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin BURAN, Bursa Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Fahrettin BİLGİT, Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail ASLANLAR, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hilal YILDIRIR KESER, Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Genel Sekreteri Rafiz VATANSEVER, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet ERMAN, akademik ve idari personel ile Mehmet Kemal Coşkunöz Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.
Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Orhan ÇAĞLAYAN Ahilikle Bursa birlikteliğini ele aldığı konferansta son tahlilde şu tespit ve önerileri paylaştı:
* Kadim başkent Bursa, fethinden başkent oluşuna ve günümüze kadar Ahilik’ten bağımsız düşünülemez. Ahilik Bursasız, Bursa Ahiliksiz olmaz.
*Tarihi hanlar ve çarşı merkez olmak üzere Bursa’nın her türlü ticari ve kültürel faaliyeti Ahilik bakışı da gözönünde bulundurularak zenginleştirilmelidir.
* Tarihi hanlar bölgesinde, Bursa’nın Ahilik geçmişinin de resmedildiği, beraberinde esnaf ve sanatkârın sosyal, manevi ve iktisadi açıdan bilgilendirileceği, belli etkinliklerin içinde yapılabileceği, fazla büyük olmayan fakat fonksiyonel bir mekan oluşturulmalıdır.
* Bursa yıllar sonra Ahilikle yeniden buluşmalı ve kucaklaşmalıdır.
* Bursa’nın, Ahilik üzerinden güçlenen sosyoekonomik yapısıyla başkent oluşu ve bunu uzun yıllar sürdürmesi gözönünde bulundurularak ulusal düzeydeki Ahilik etkinliklerinde Bursa hak ettiği şekilde temsil edilmelidir.
* Ahilik anlayışı doğrultusunda; “Bayrağın dalgalanması, Ezanın yankılanması” çerçevesinde ticari hayat şekillendirilmeli, düzenlenmelidir.
* Ahi Hasan ismi belli bulvar, cadde ve mahallelere verilmeli ve bu kahraman ve bilge kişilik ismiyle yaşatılmalıdır.
* Ahilik konusunu da kapsayan, esnaf-sanatkârlık, girişimcilik ve küçük işletmelere yönelik paneller ve sempozyumlar düzenlenmelidir.
* Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Teknik Üniversitesi, Ticaret İl Müdürlüğü ve İl Kültür Müdürlüğü işbirliğiyle farklı organizasyonlar gerçekleştirilmelidir.
* Ahilik Enstitüsü veya Araştırma Merkezi kurulmalıdır.
* Ahilik Teşkilatının günümüz yansıması olarak özellikle Esnaf Sanatkâr Odaları Birliği ve bir yönüyle Ticaret ve Sanayi Odalarının fonksiyonerlikleri güçlendirilmelidir.
* Mevcut esnaf ve sanatkârın güçlendirilmesi, varlığını güçlü biçimde devam ettirebilmesini gözönünde bulunduran bir anlayış hakim kılınmalı, mevzuat ve diğer düzenlemeler buna göre şekillenmelidir.
* Bakıldığında mevcut esnaf yapılanmasında erdem ve ahlâk öğretisinin gereğince yer bulamadığı değerlendirilmektedir. Buna ilişkin çalışmalar başlatılabilir. Bu kapsamda İslâm ekonomisi mentörlüğü hizmeti verilebilir. Beraberinde manevi danışmanlık sunulabilir.