Kamu Sağlık-Sen Genel Başkanı Ümit Karataş, Elazığ’da şehir merkezine yaklaşık 18-20 kilometre uzaklıkta yapılacak olan 800 yataklı hastane projesinden dolayı kent merkezinde olan ve vatandaşların rahatça gidebildikleri Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesinin yıkılarak yerine öğrenci yurdu yapılacağına dair duyumlar aldıklarını ileri sürdü.
Elazığ’a 800 yataklı hastane projesinin ödeneğinin çıkarılması ve kent merkezine uzak bir bölge olan Harput yerleşkesinde yapılması kararlaştırıldı. Yeni yapılacak hastane projesinin ardından kent merkezinde hizmete devam eden Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nin akıbetinin ne olacağı konuşuluyor. Kamu Sağlık-Sen Genel Başkanı Ümit Karataş, yeni hastane projesinin şehir merkezine uzak bir yerde yapılacak olmasından dolayı kent merkezinde birçok esnaf ve vatandaşın mağdur olacağını söyledi.
“HASTANENİN HASAR RAPORUNUN PAYLAŞILMASINI İSTİYORUZ”
Elazığ’da 2020 ve 2023 yıllarında meydana gelen depremlerde Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesinin hafif hasar aldığına dair hastane başhekimi tarafından bilgilendirildiklerini belirten Ümit Karataş, “Türkiye’de TOKİ vasıtayla iki kentte hastane yapılması sözü verilmiş ve ödenek çıkarılmıştır. Hastane yapımı için ödenek çıkarılan illerden biri de Elazığ’dır. Merkez Hankedi Kesikköprü mevkiinde yapılacak olan 800 yataklı hastanenin temelinin bu sene atılacağına dair tarafımıza bilgilendirme yapılmıştır. Şu anda önünde durduğumuz Fırat Üniversitesi hastanesi yaklaşık 30 yıllık bir hastanedir. Bu binanın meydana gelen depremler sonrasında güçlendirmesi yapılmıştır. Ama biz şunu da talep ediyoruz hastanenin deprem dayanıklılık raporunun kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz. Hastanenin hasar raporunun kamuoyuyla paylaşılması hem Elazığ’dan hem de komşu illerden gelen hastaları rahatlatacak diye düşünmekteyiz. Ayrıca hastanemizin hizmet kalitesini artması için yeni yapılacak hastanenin kampüs içerisinde yapılmasını talep ediyoruz. Hastanemizin kent merkezinde olması durumunda ulaşım açısından birçok vatandaşımızın da rahat edeceği kesindir” diye konuştu.
“FIRAT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NİN KAPATILMASI MAĞDURİYET YARATACAK”
Fethi Sekin Şehir Hastanesinin kurulması sonrasında dört hastanenin kapatıldığını hatırlatan Karataş, “Kentimizde Fethi Sekin Şehir Hastanesi ve Fırat Üniversitesi Hastanesi olmak üzere iki hastanemiz var. Şehir merkezi uzak bir yer olan Hankendi Kesikköprü mevkiinde yeni hastanenin yapımı sonrasında Fırat Üniversitesi Hastanesinin kapatılması gibi bir durumda vatandaşlarımız özel hastanelere mahkum olacaktır. Ekonomik krizin olduğu bir dönemde insanlarımızın acil servislere dahi ücret ödeyerek gitmesini istemiyorsak yeni yapılacak olan hastanenin kampüs içerisinde yapılmalıdır. 18-20 kilometre uzaklıkta olan bir bölgede bu hastanenin yapılması başta ulaşım olmak üzere birçok sorun yaratacaktır. Yeni hastanenin yapılmasının ardından Fırat Üniversitesi hastanesinin yıkılacağını yerine ise öğrenci yurdu yapılacağına dair bazı duyumlarımız var. Fethi Sekin Şehir Hastanesinin açılmasıyla birlikte kent merkezinde olan SSK hastanesi, devlet hastanesi, kadın doğum hastanesi, diş hastanesi olmak üzere dört tane hastanemizi kapatmak zorunda kaldık. Yaklaşık bir hasta garantili bir hastane için dört hastaneyi burada kapattık ve hepsini de yıkmak durumunda kaldık. Biz aynı durumu üniversite hastanesinde de yaşamak istemiyoruz. Şehir hastanesinde yaşadığımız aynı sıkıntıların üniversite hastanesinde de yaşanmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
ETSO BAŞKANI RAKAM VEREREK UYARDI
Yeni hastane projesiyle birlikte Fırat Üniversitesi Hastanesinin kapatılması iddialarına ilişkin açıklama yapan Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, hastanenin 1984 yılından itibaren kesintisiz sağlık hizmeti sunduğunu hatırlattı. Alan, yaptığı yazılı açıklamada, “Mevcut hastane, bulunduğu merkez lokasyon itibarıyla kolay erişilebilirliği, halkın yoğunlukla yaşadığı mahallelere yakınlığı ve şehrin işlek noktalarına olan bağlantıları sayesinde ilimizin sağlık hizmetlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Yeni yerleşkede inşa edilecek hastane, bu merkezi konumdan uzak olması nedeniyle ulaşımda sorunlara yol açabilecektir. Bu durum, başta yaşlılar ve engelliler olmak üzere, sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşlar için önemli bir erişim zorluğu yaratacaktır. Şehir merkezinden uzak bir noktada yer alması, sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğini olumsuz etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda kent merkezine dayalı ticaret, esnaf ve istihdam alanlarında da negatif sonuçlara neden olacaktır. Hastanede günlük ortalama 3 bin 500 poliklinik muayenesi, yaklaşık 2 bin acil muayene, bin 100 yatan hasta ve bin 100 refakatçi, ortalama 4 bin ziyaretçi ve yaklaşık bin 800 çalışan bulunmaktadır. Bu yoğunluk, çevredeki esnaf ve diğer hizmet sektörleri için önemli bir gelir kaynağı ve ticari hareketlilik oluşturmaktadır. Bu hareketliliğin şehir dışındaki bir alana taşınması, şehir merkezinde ekonomik daralma ve işsizlik risklerini artıracaktır. Özellikle yaşlılar, engelli bireyler ve kronik hastalıkları olan vatandaşlar açısından, yeni hastanenin merkezi konumda olmaması, sağlık hizmetlerine erişimde büyük bir engel teşkil edecektir. Bu durum, vatandaşların rutin kontroller ve acil durumlar için daha fazla çaba ve zaman harcamasını gerektirecek, sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyecektir. Hastanenin mevcut konumundan uzak bir bölgeye taşınmasının bölgeye ve böğe esnaflarına vereceği zararlar göz önünde bulundurularak mevcut hastanenin fonksiyonunun devam ettirmesine ve bölgenin ticari ve sosyal canlığının devamın yönelik yetkililerin adımlar atmalarını bekliyoruz” dedi.
“HASTANE TAŞINMAYACAKTIR”
Fırat Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Fırat Üniversitesi hastanesinin taşınmayacağı belirterek şu ifadeler kullanıldı;
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Elazığ ziyaretinde müjdesini verdiği yeni hastane binamız, Harput Yerleşkesinde yapılacaktır. Hastane binamızın projesi tamamlanarak TOKİ’ye teslim edilmiştir. Yeni hastane binası yatay mimari şeklinde zemin+5 kat olarak planlandığı için oldukça geniş bir alana ihtiyaç duyulmaktadır. Şehir merkezinde yeterli büyüklükte (en az 300 000 m2) uygun bir alan bulunamaması nedeniyle il yöneticileriyle birlikte hastanenin Harput Yerleşkesinde yapılması kararı alınmıştır. Harput Yerleşkesi, şehrimizde modern sağlık hizmetlerinin sunulabileceği genişlikte, şehrin gelişimi yönünde, güney ve kuzey çevre yollarının kesişim noktasında ve herhangi bir afet anında ulaşımı çok rahat olan bir lokasyondadır. Son günlerde ortaya atılan “Fırat Üniversitesi Mevcut Hastanesi’nin tamamen taşınacağı” yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Üniversitemiz tarafından bu konuda hiçbir zaman böyle bir karar alınmamış ya da açıklama yapılmamıştır. Yeni hastane binasının inşası, mevcut hizmetlerin genişletilmesi ve daha kaliteli bir sağlık altyapısının oluşturulması amacını taşımaktadır.”