Bu yıl ilk defa %2,1’i aşan e-ihracatın genel ihracat içindeki payının, yıl sonunda %4’e yükselmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, “örnek” ve “hediye” gibi gri alanlara işaret ederek bu oranın daha da artabileceğine vurgu yapıyorlar.
Son dönemde e-ticaretin güçlenmesiyle birlikte e-ihracat da da yönelim artmış durumda. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında Türkiye’nin e-ticaret hacminin içinde diğer ülkelerden yapılan alımların payı %2,88’e çıktı.
TÜRKİYE’DE E TİCARET YAPAN İŞLETME SAYISI 559 BİN 412’YE ULAŞTI
Türkiye’nin 2023 yılı e-ihracat hacmi 5 milyar doları aştı. Geçen yıl en çok e-ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Kanada, Birleşik Krallık, ABD, Rusya, Almanya, Azerbaycan ve Hollanda oldu. Türkiye genelinde e-ticaret yapan işletme sayısı ise 559 bin 412’ye ulaştı.
E İHRACATA YÖNELİM ARTTI
Bu işletmelerden yalnızca 150 bininin e-ihracat yaptığı tahmin ediliyor. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, e-ihracatın son dönemde artan bir ivmeyle genel ihracat içindeki payının 2023’te %2’ye çıktığını ve bu yıl sonunda %4’e ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Çevikoğlu ayrıca, sektör olarak 2024 sonunda 3,3 trilyon liralık bir ciro hedeflediklerini ve e-ihracatın bu hedefe önemli katkı sağlayacağını vurguladı.
Ticaret Bakanlığı’nın e-ihracatın payını 2028 yılına kadar %10’a çıkarmak için destekler sağladığını dile getiren Çevikoğlu, “2028 yılı için 37,5 milyar dolarlık bir hedef belirledik. Hindistan, Latin Amerika ve Çin gibi ülkelerde büyük fırsatlar var. Çin’den sonra en fazla e-ihracat yapan ülke olarak Türkiye’yi görüyorum. Körfez ülkelerinin yanı sıra, Avrupa ve Amerika’da da Türk ürünleri e-ihracatta öne çıkıyor” diye konuştu. IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara da Türkiye’de e-ihracatın son yıllarda önemli ölçüde büyüdüğünü belirtti.
E-ihracatın ihracat içindeki payı uzun bir süre boyunca %1 seviyesinde kalmışken, bu yıl bu oranın %4’e çıkması bekleniyor. Özkara, “Dijital kanalların ve e-ticaret platformlarının yaygınlaşması ile birlikte geleneksel ihracat yöntemlerine göre daha hızlı ve esnek çözümler sunulabilmesi bu artışa doğrudan etki ediyor. E-ihracatın toplam ihracat içindeki payının artışı, Türkiye ekonomisi için de büyük bir fırsat oluşturdu. Özellikle KOBİ’ler, e-ihracat sayesinde düşük maliyetlerle dünya pazarlarına ulaşabiliyor ve dolar bazlı katma değer elde edebiliyorlar. E-ihracatın daha da büyümesini desteklemek için çalışacağız” diye konuştu.
”E-TİCARET HACMİ GEÇEN YIL YAKLAŞIK 78 MİLYAR DOLAR”
Dünyada 8 trilyon dolara ulaşan e-ticaret pazarının her geçen yıl daha da büyüdüğünü ifade eden uluslararası e-ticaret platformu WORLDEF Başkanı Ömer Nart ise “Türkiye’de e-ticarette toplam satıcı sayısı 2019’dan bu yana neredeyse 10 kat arttı. Türkiye’de e-ticaret hacmi geçen yıl yaklaşık 78 milyar dolar oldu. Türkiye’de sınır ötesi e-ticarette büyük potansiyel var. Yalnız burada Türkiye’nin sınır ötesi e-ticaret pazar hacmini konuşurken henüz daha tespit edilemeyen gri alanlar var. Örneğin, ürünleri numune ya da hediye olarak gönderiyorlar. Bunlar olduğu için biz tam anlamıyla Türkiye’nin e-ihracat pazar hacmini göremiyoruz ama 5 milyar dolar olarak tahmin ediyoruz” dedi.
“TÜRKİYE DIŞINDA BÜYÜME FIRSATI”
Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin de Türkiye’de e-ticaretin çok hızlı bir biçimde toplam ticaretin yarısına ulaşacağını belirterek şu bilgileri paylaştı: “Bizim 101 bin satıcımız, 400 bin üye işyerimiz bugün Türkiye’nin en büyük ihracatçıları. E-ihracat kapsamında iki ayrı modelle ilerliyoruz. İlk modelde hedefimiz, Türkiye’den 4 saatlik uçuş mesafesindeki yakın coğrafya ülkelerinden başlayarak diğer bölgelere yayılmak. Azerbaycan, Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar ile başladık. 2022’nin ilk çeyreğinden itibaren Türkiye için büyük bir potansiyele sahip olan Azerbaycan’da Hepsiburada Global uygulamamızla faaliyet gösteriyoruz. Buradaki talebi karşılamak üzere kendi uygulamamızla bu pazara giriyoruz. İkinci modelde ise yerel iş ortaklarıyla birlikte büyüme stratejisi izliyoruz. Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika bölgelerinde mevcutta finans, lojistik, pazarlama gibi sektörlerde başarılı olan şirketlerle işbirlikleri kuruyoruz. Hepsiburada’yı bir mega satıcı olarak bu platformlara bağlıyoruz ve yerel şirketleri Hepsiburada üzerinden ihracata açıyoruz. Türkiye’nin e-ihracatına çok önemli katkılar sunacağız.”
İHRACAT YAPAN SATICI SAYISI 90 BİNE ÇIKTI
Türkiye’de 300 bin satıcılarının bulunduğunu belirten Trendyol CEO’su Erdem İnan, ihracat yapan satıcı sayısının 8 ayda 30 bin artarak 90 bine çıktığını ifade etti. Geçen yılın başında toplam hacimlerinin içinde yurtdışının oranı yüzde 5 iken şu anda yüzde 25’lere kadar geldiğini söyleyen İnan “Önümüzdeki dönemde Türkiye dışında iyi bir büyüme fırsatı görüyoruz. Girdiğimiz bütün pazarlarda Türk ürünlerinin, Türk markalarının rekabetçi olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Son dönemde yükselen e-ihracat pazarları arasında yer alan Dubai ve Kuzey Emirlikler Türk İş Konseyi Başkanı Kanat Kutluk de bölgede e-ticaretin çok hızlı geliştiğini belirterek Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan, Umman, Bahreyn, internet üzerinden alışveriş yapmayı çok seviyor. Buradaki pazar penetrasyonu çok yüksek. Bu sebeple Körfez Bölgesi’nde bu iş çok hızlı artıyor” dedi. BAE’ye Trendyol’un geldiğini kaydeden Kutluk, “E-ihracat alanında bir liderlik yapacağını düşünüyorum” görüşünü dile getirdi.
“E-İHRACATTA EN BÜYÜK SORUN EK MALİYETLER”
Aras Kargo Uluslararası İşler, İş Geliştirme ve Strateji Başkanı Ramazan Altınay, Türkiye’de irili ufaklı 500 bin civarında işletmenin e-ticaret yaptığını ve bunların yaklaşık yüzde 76’sının KOBİ olduğunu kaydetti. Altınay, “Artık Türkiye’nin 500 bin satıcıyla e-ihracata hızlı bir şekilde yönelmesi gerekiyor. Son birkaç yıldır ivmelendiğini görüyoruz. Burada öncü olacak firmalar, pazaryerleri. Türk cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Doğu Avrupa ülkelerinde bu alanda ciddi anlamda operasyonlar başladı. Türkiye’nin markaları da oraya taşınmaya başladı. Biz de burada ciddi anlamda yatırımlar yapıyoruz” dedi. Altınay, e-ihracatta en büyük sorunun ek maliyetler olduğunu, bunların başında da nakliye maliyetleri geldiğini anlattı. Altınay, Türkiye’de kargoların yüzde 52’sinin 24 saatin altında teslim edildiğini de ekledi.