İş cinayetleri artış gösterdi

İş cinayetleri artış gösterdi
A+
A-

İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin eksikliği, Türkiye genelinde her gün birçok işçinin hayatını kaybetmesine yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayımlanan 2023 yılı istatistiklerine göre, bu yıl SGK’ye kayıtlı 1972 işçi çalışırken hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), bu rakamın kendi raporlarındaki 1932 iş cinayetinden yüksek olduğunu ve eksik ya da gizlenen ölümler olduğunu belirtiyor.

SGK’nın verilerine göre, 2023 yılında 4a tipi sigortalı işçiler arasında 1966 iş cinayeti yaşanırken, 4b tipi sigortalılardan ise 6 işçi hayatını kaybetti. İş cinayetlerinin en çok yaşandığı sektörler arasında inşaat (466 ölüm), kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığı (277 ölüm) başı çekti. En fazla iş cinayeti İstanbul’da (342 ölüm) gerçekleşti. Ayrıca, yaş dağılımında en yüksek rakam 48 yaş ile 71 işçi olarak kaydedildi. Çocuk işçilerden 20’si ve 65 yaş üstü 69 işçi de hayatını kaybetti.

500 İŞ CİNAYETİ BASINA YANSIMADI

Bir diğer çarpıcı veri ise 2023 yılı boyunca meslek hastalığından kaynaklanan ölümün yaşanmamış olması. Buna rağmen, toplam iş kazası sayısı 681 bin 401 olarak açıklandı. İSİG Meclisi, SGK verilerindeki farkın, basına yansımayan en az 500 iş cinayetini gizlediğini öne sürdü.

İSİG Meclisi İstanbul Koordinasyonu Üyesi Gökhan Turan, SGK verilerinin gerçek iş cinayetlerinin üstünü örttüğünü belirterek, “İktidar yıllardır iş cinayetlerini küçümsedi, ama SGK’nın verileri bu iddiaları çürütüyor. Bu veriler, üstü örtülen ölümlerin daha fazla olduğunu gösteriyor” dedi. Turan, meslek hastalıklarından ölüm yaşanmaması iddiasını da gerçekdışı buldu ve hastalık tespitinin ihmal edildiğini ifade etti.

Sonuç olarak, iş güvenliği tedbirlerinin eksikliği ve ihmaller, iş cinayetlerinin artmasına ve işçilerin hayatını kaybetmesine yol açıyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Clicky