Yüksek faizli bireysel kredilere alternatif arayan vatandaşlar, kredi kartlarına yöneldi. Özellikle taksitsiz kart kullanımı hızla artarak Ağustos 2024’te 1 trilyon TL’yi aştı. Bu rakam, 2023 başından bu yana 5 katına çıktı. Bankaların tüketici kredilerindeki aylık yüzde 2 büyüme sınırlaması da bu eğilimi güçlendirdi.
Dünya Gazetesi’nin haberine göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine bakıldığına tüketici kredilerinde yüksek faize rağmen yükseliş sürüyor. Ancak bu yükselişi yukarı taşıyan en önemli etken taksitsiz bireysel kredi kartı kullanımı olarak öne çıkıyor. Buna göre 2023 yılının ocak ayında taksitli bireysel kredi kartı hacmi 224,5 milyar TL idi. Yine aynı ayda taksitsiz bireysel kredi kartı hacmi de 226,6 milyar TL düzeyindeydi. Aradan geçen sürede taksitsiz bireysel kredi kartlarında adeta bir patlama yaşandığı görünüyor. Taksitli kredi kartı hacmi yaklaşık iki kat artarak 528,6 milyar TL olurken, taksitsiz bireysel kredi kartı hacmi, yaklaşık 5 kat artarak 1 trilyon TL’yi geçti.
VATANDAŞ KREDİ KULLANAMAZ HALE GELDİ
Vatandaşın yüksek kredi faizleri nedeniyle kredi kullanamadığını belirterek, taksit sayısındaki azalma nedeniyle de kredi kartını taksitli kullanamadığını belirterek, “Tatil, düğün, okul harcamaları, ev tadilatı gibi pek çok ihtiyaç için vatandaş karttan nakit çekimi başta olmak üzere farklı bankacılık ürünlerine yöneldi” dedi. Bir başka bankacılık kaynağı da bu dönemde bankaların özellikle destek kredilerinde yüzde 2 büyüme sınırına uymak zorunda olduğuna da işaret etti.