MERİNOS BURSADIR SATILAMAZ

MERİNOS BURSADIR SATILAMAZ
A+
A-

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan Merinos ParkıHazine ve Maliye Bakanlığı tarafından satılığa çıkarıldı. Merinos’un Cumhuriyet döneminden günümüze kadar hafızalara kazinan ve Bursalıların anılar biriktiridiği Merinos Parkı’nın satışa çıkarılması yoğun tepkilere yol açtı. Bu kapsamda Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Kent Konseyi Çalışma Grubu, “Merinos Bursalılarındır, satılamaz!” konulu ortak basın açıklamasını Merinos Parkı Güney Kapısı Girişi’nde düzenledi.

Yapılan açıklamaya Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy, DOĞADER Başkanı Murat Demir ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Merinos Emeklileri Derneği Başkanı Kemal Menemen‘in yaptığı basın açıklamasından satır başları şöyle;

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin devletçilik adımlarından biri olarak temeli 28 Kasım 1935’te İsmet İnönü tarafından atılan, adı devrin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen ve açılışı yine Mustafa Kemal Atatürk tarafından 2 Şubat 1938 tarihinde gerçekleştirilen Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Müessesesi, gerek Türkiye’nin ilk sanayileşme atılımlarından biri olması gerekse Cumhuriyet Dönemi Sanayi Mirası’nı yaşatması bakımından büyük önem arz etmektedir.

“MERİNOS VE BURSA MERİNOS TÜRK MALI İSİMLERİ SATILAMAZ”

Kuruluş kararından günümüze dek Bursa’ya ve ülkemize büyük katkıları olan Merinos Fabrikası, 1990 ortalarında KIT (Kamu İktisadi Teşekkülleri) özelleştirilmesi ile 1930’larda devlet öncülüğünde gerçekleştirilen bu büyük ölçekli sanayi işletmesinin kapatılma sürecine girilmiş ve fabrika, 2004 yılında, üzerindeki taşınmazlar ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiştir. Bu tarih itibariyle Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin inisiyatifiyle, Kentin ve Cumhuriyet tarihinin sembol işletmelerinden biri olan Bursa ile özdeşleşmiş Merinos adlı Merinos Parkı, Merinos Fuar Alam, Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Merinos Enerji Müzesi ve Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yeniden hayat bulmuştur. Ekte yer alan 20 Ağustos 2024 tarihli ve 32638 Sayılı Resmi Gazete’de görülebileceği gibi Sümer Holding’e ait “Bursa Merinos (Türk Malt)” ve “Merinos” markaları ihale ile satışa çıkarılmıştır. İhalede söz konusu marka haklarımın yerli, yabancı ortaklı-yerli veya yabancı şirketlere satılabilecektir. Bu durum, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait kültür merkezi, park ve müze gibi tesislerde, kullanılan Merinos isimleri nedeniyle “marka isim hakları veya kullanamama” gibi ciddi sorunlar yaratacağı açıktır. Merinos ve Bursa Merinos Türk malı isimleri satılamaz.

“MERİNOS İSMİ İLE YERİNDE YAŞAMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”

Çünkü;  Merinos Fabrikasının doğuşu ve Merinos isminin verilmesi bizzat Atatürk tarafından 1935 yılında planlanmış ve Merinos isminin nereden ve hangi köklerden oluştuğu Atatürk tarafından Ekonomi Bakam Celal Bayar’a yazdığı bir mektupla belirtilmiştir. Mektup örneği Merinos Tekstil Müzesinde sergilenmektedir.  Kamgarn, yani ince ve kaliteli yün anlamındaki Merinos hum yıllarca dünyanın en iyi Kaman yünlü iplik ve kumaş üreten Merinos Fabrikasının simgesidir. Bursa ve Merinos isimlerinin bulunduğu patentin Bursa ve Merinos dışında kullanması, yerli, yerli ortaklı yabancı veya yabancı şirketlere satışı gibi bir ihtimal asla düşünülmemelidir. Merinos Logosu 1960’lı yıllarda Merinos Fabrikası Teknik ressamları tarafından üretilmiş olup o günden itibaren Merinos’un tüm ürün ve yan kuruluşlarında kullanılmıştır. Bu Logo öz be öz Bursa ve Merinos’lu sanatkarlarının imzasını taşımaktadır. 2004 yılında kapatılarak Bursa Büyükşehir Belediyesine devredilen Merinos Fabrikası ve arazileri üzerinde bugün Merinos un orijinal binalarınım da bulunduğu Merinos AKKM. Yer almakta Merinos Tekstil ve Enerji Müzeleri ile geçmişi bugüne taşımaktadır. Sonuç olarak Merinos ismi ile yerinde yaşamaya devam etmektedir. Bu nedenlerle ihale İptal edilerek Sümerbank Holding A.Ş. Genel Müdürlüğünce satışa çıkartılan Bursa Merinos Türk mala ve Merinos markaları Bursa’ya Bursalılara ait olacak hiçimde sahipliği Bursa Büyükşehir Belediyesi devredilmelidir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Clicky