SGK’nın Türkiye genelinde gerçekleştirdiği 101 bin 794 denetimde, 1533 iş yerinin sahte olduğu ortaya çıktı. Bu iş yerlerinde çalışan 88 bin 455 kişinin ise, çalışmadığı halde sigorta priminin ödendiği veya sahte iş yeri üzerinden sigortalı gösterildiği tespit edildi.
Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele Sürüyor
SGK, bu denetimler sonucunda haksız yere prim ödenen tutarları da geri aldı. Kurum, kayıt dışı istihdamla mücadeleyi kararlılıkla sürdürerek, hem sigortalıların haklarını korumayı hem de haksız kazanç elde edenlerle mücadele etmeyi amaçlıyor.
SGK, sahte sigortalılık ve sahte iş yeri ile mücadeleyi yoğunlaştıracak. Bu kapsamda denetimlerin sıklaştırılması ve platform üzerinden takiplerin artırılması planlanıyor.
Yakınlarına Sigorta Yaptıran Yandı
İşyerinde çalıştırmadığı bir kişiye sigorta yaptırmak ve sahte işyeri kurmak, hem maddi hem de cezai yaptırımlarla sonuçlanabilen ciddi bir suç. Bu tür girişimlerde bulunanlar, hem SGK’dan hem de adli makamlardan yaptırım görmektedirler.
Nasıl Saptanır?
Sahte sigortalılık Çalışma Bakanlığının denetimleri sırasında saptanır. Sahte olduğu tespit edilen hizmetler ve bağlanan aylıklar iptal edilir.Ödenmiş olan maaş ve diğer parasal değerler faiziyle geri alınır. Sahte sigortalı ve işveren hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur. İşverenin işyeri tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve işyeri sicil numarası iptal edilir. Sahte işyerinden ödenen primler SGK tarafından el konulur.
Teşvik ve desteklerden yararlanılmışsa, bu teşvik ve destekler gecikme cezası ile birlikte geri alınır.