Geçtiğimiz yıl 400 liraya yükseltilen Özel İletişim Vergisi, (ÖİV) 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yeniden zamlanacak. Yapılacak zam oranının ayın son günlerinde Resmi Gazete’de yayımlanması beklenirken, yüzde 43,93 olarak açıklanan yeniden değerleme oranının uygulanması halinde söz konusu vergi yeni yılda 575 liraya yükselecek.
Türkiye’de görülen yüksek enflasyon, yılın son günlerinde peş peşe yeni zamların gelmesine neden olurken, milyonlarca vatandaşı etkileyecek bir harcama kaleminde de artışa gidilecek.
Geçtiğimiz yıl 260 liradan 400 TL’ye yükseltilen Özel İletişim Vergisi (ÖİV), 1 Ocak 2025 itibarıyla yeniden zamlanacak. Vergi kalemindeki artış tutarının ayın son günlerinde yayınlanacak Resmi Gazete’de ilan edilmesi beklenirken, 2025 yılı için belirlenen yüzde 43,93’lük yeniden değerleme oranının uygulanması halinde Özel İletişim Vergisi yeni yılda 575 liraya yükselmiş olacak.
TÜM HAT SAHİPLERİNDEN KESİLECEK
575 liralık ücret, faturalı ya da faturasız olmasına bakılmaksızın yeni hat sahibi olacak tüm abonelerden tahsil edilecek. Operatörler, söz konusu bedelin 12 ay boyunca eşit taksitler ile faturalara yansıtılmasını sağlayacak. Bir başka deyişle, yeni yılda 575 lira olması beklenen vergi, yeni hat sahibi olacak herkesin bir yıl boyunca ayda 48 TL ödeme yapmasına yol açacak.
Bu harcamanın yanı sıra, 2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yüzde 10 olarak belirlenen ÖİV, her türlü mobil hat sahiplerinden ya da evinde internet hizmeti alan kullanıcılardan tahsil edilmeye devam edecek. Yeni yılda yapılacak zamla birlikte internet aboneleri ve mobil hat sahipleri, ödeyecekleri faturalarda yüzde 10 olarak uygulanacak Özel İletişim Vergisi kesintisini de daha yüksek tutar üzerinden yatırmak zorunda kalacak.
ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ KİMLERDEN ALINIYOR?
Resmi Gazete’de paylaşılan bilgilere göre, söz konusu vergi şu harcamaları kapsamakta:
6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 39. maddesiyle düzenlenen Özel İletişim Vergisi uygulamasında:
a) Ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlar da dâhil olmak üzere her nevi mobil elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki tesis, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri,
b) Radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetleri,
c) Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmeti,
d) Yukarıdaki (a), (b) ve (c) bentleri kapsamına girmeyen diğer elektronik haberleşme hizmetleri,
3469 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yayımı tarihi olan 30 Ocak 2021 tarihinden itibaren %10 oranında vergilendirilecektir.