YKS’de kontenjanlar boş kaldı!

YKS’de kontenjanlar boş kaldı!
A+
A-

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirme sonuçları açıklandı. Üniversitelerde baraj olmamasına rağmen 100 bini aşkın kontenjan boş kaldı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ek yerleştirme sonuçlarını duyururken ilk yerleştirmenin ardından yüzde 100’e yakın dolan üniversitelerde kontenjanlar boş kaldı.

BirGün’den Mustafa Kömüş’in aktardığına göre, ilk tercihler sonucunda önlisansta 5 bin 545, önlisanstaki lisansta ise 29 bin 53 boş kontenjan kalmıştı fakat yerleşme hakkı kazanan öğrencilerin üniversitelere kayıt yaptırmaması sebebiyle toplam boş kontenjan sayısı ise 34 bin 598’den 202 bin 258’e çıkmıştı. Ek yerleştirme sonucunda da bu boş kontenjanın yaklaşık 82 bini doldu. Bu kapsamda, önlisans ve lisansta 119 bin 819 kontenjan boş kaldı. Boş kalan kontenjan toplam kontenjanın yüzde 11,7’sini oluşturdu.

Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal’ın verilerine göre boş kalan kontenjan lisansta 40 bin 750, önlisansta ise 72 bin 53 oldu.

ÖĞRETMENLİK BÖLÜMLERİ BOŞ KALDI!

Boş kalan kontenjanlar içinde öğretmenlik bölümleri ön plana çıkarken özellikle fen bilgisi ve ilköğretim matematik öğretmenliği bölümlerindeki boşluklar dikkatleri çekti. Manisa Celal Bayar, Çanakkale Onsekiz Mart ve Sütçü İmam üniversitelerinde fen bilgisi öğretmenliği kontenjanı 40’ın üstünde olmasına rağmen hiç tercih edilmedi. Aynı şekilde Artvin Çoruh Üniversitesi’nin 48 kontenjana sahip ilköğretim matematik bölümünü tercih eden öğrenci sayısı sıfır oldu.

TIPTA BOŞLUK

Tıp fakültelerinde boşluklar dikkat çekerken ücretli bölümlerin yanı sıra kamu üniversitelerinde de bazı tıp fakültelerini ek yerleştirmede kimse tercih etmedi. Sivas Cumhuriyet, İstanbul Medeniyet, Ege ve Bandırma Onyedi Eylül üniversiteleri kamu okulları olmasına rağmen yine ek yerleştirmede tercih edilmedi.

Tıpta boş kalan diğer öne çıkan programlar ve kontenjanları şöyle:

• İstinye Üniversitesi %50 burslu: 38

• Okan Üniversitesi %50 burslu: 45

• Yakın Doğu Üniversitesi %50 burslu: 51

Tıp gibi diş hekimliğinde de Karabük, Trakya ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitelerini hiç kimse tercih etmedi. 33 kontenjanı olan Altınbaş Üniversitesi’nin yüzde 25 burslu programı da tercih edilmezken 58 kontenjanlı Girne üniversitesi’nin yüzde 50 burslu programına ise yalnızca 2 kişi yerleşti.

Mühendisliklerde de durum değişmedi ve birçok mühendislik bölümü yine boş kaldı. Boş kalan bazı mühendislik bölümleri ve kontenjanları şöyle:

• Ardahan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği: 28

• Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği: 31

• Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği: 35

• Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi: 30

• Beykent Üniversitesi Yazılım Mühendisliği %50 burslu: 88

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Clicky