Anayasa Mahkemesi (AYM), maaş zammına tepki gösteren bir işçinin tazminatsız işten çıkarılmasının ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. İşçi, yöneticilerine e-posta ile tepkisini göstererek tazminatsız işten çıkarılmıştı. Mahkeme, işçiye 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
TARTIŞMALI E-POSTA SONRASI FESİH
Serap Aslan A., maaşına yapılan yüzde 5,3 zam oranını beğenmedi. Bu durumu yöneticilerine bir e-postayla iletti. Mesajında, “Bana verilen zam oranını zarf içinde insan kaynaklarına iade ediyorum. Bu oranı kim ya da kimler belirlediyse aralarında paylaşsınlar,” ifadelerini kullandı. E-posta sonrasında işveren tarafından iş akdi tazminatsız olarak feshedildi.
YEREL MAHKEME HAKSIZ BULDU
Serap Aslan A. kıdem ve ihbar tazminatı talebiyle dava açtı. Ancak mahkeme, işçinin e-postasında işverenin onur ve saygınlığına zarar verici ifadeler bulunduğu gerekçesiyle talepleri reddetti. Yerel mahkemenin kararını Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de onadı.
AYM: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALİ
Yerel mahkeme kararına itiraz eden Serap Aslan A., Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. Yüksek Mahkeme, başvuruyu inceleyerek işçinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Kararda, işçinin maaş zammı konusundaki memnuniyetsizliğini dile getirme hakkı olduğu vurgulandı.
30 BİN LİRA TAZMİNAT KARARI
Anayasa Mahkemesi, başvurucunun ifade özgürlüğünün haksız yere kısıtlandığı sonucuna vardı. Serap Aslan A.’ya 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Kararın bir örneği, yeniden yargılama yapılması için Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderildi.