Koronavirüs vaka sayılarının azalmaya başlamasıyla birlikte, normale dönüş süreci de hızlandı. Turizmde heyecanlı ve hareketli bir dönem başladı. Ekonomik paket iç turizme de önemli bir hareket katacaktır. Bacasız sanayi olarak ifade edilen turizm pandemi sonrasında büyük bir değişim yaşayacak. Türkiye çok büyük bir avantaja sahip olarak, zengin turizm destenasyonu ve ticaret potansiyeli ile öne çıkmaktadır. İstanbul, Türkiye’nin vitrini. Türk misafirperverliğini dünyaya gösterme zamanı.
***
Dünya turizmine şöyle bir bakalım; Fransa 90 milyon turistle zirvede. İspanya, ABD, Çin ve İtalya’nın bir basamak ardında, Türkiye 52 milyon turist ile altıncı sırada. Gelir olarak ise 13. sırada yer almakta. Türkiye 40 milyar dolar gelir hedefliyor. Türkiye bu seviyeyi daha yukarılara taşıyabilecek potansiyele sahiptir.
***
İstanbul Otelciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Grand Hürriyet Otel Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Emre Sayılgan yeni turizm sezonu ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Sayılgan’ın açıklamasından satırbaşları ve öne çıkanlar:
Sağlık yatırımları ile Avrupa’nın en büyük şehir hastaneleri, yerli solunum cihazı ve ülkemizin sağlıkta başarılı bir performans göstermesi, dünyada ciddi bir dikkat çekmeyi başardı. Bu nedenle, krizi fırsata çevirebiliriz. İyi tanıtım yapabilirsek buradan büyük bir avantajla çıkabiliriz.
Tanıtım konusunda daha iyi olabiliriz. Uluslararası medya, ulusal medya, sosyal medya, google, yandex ve youtube’de bile neredeyse hiç tanıtım yok. Sadece tanıtım değil, bunun alt yapısını da yapmalıyız. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Avrupa ve Körfez ülkeleri ağırlıklı tanıtım yapmalıdır. Dijital tanıtım yöntemleri kullanılmalıdır. Dijital fuarlar yapılabilir. Tematik turizm haritaları hazırlanmalıdır. Yurtdışı tanıtıma ağırlık verilmelidir. EMİTT Fuarı yurt dışında yapılmalıdır.
***
İstanbul, Türkiye’nin Dünya’ya açılan yüzüdür. Bu nedenle İstanbul için özel bir konsept hazırlanmalıdır. Tarih ve sağlık turizmi, kültür turizmi, kongre ve fuar turizmi ve konaklama hizmet ile önemli imkanlara sahiptir. İstanbul’daki butik otelleri güçlendirecek yeni bir plan hazırlanmalıdır. Herşey dahil yerine daha özel programlar yapılmalı.
***
Özelikle, Tarihi Yarımada, Sirkeci, Laleli, Sultanahmet, Çemberlitaş, Gedikpaşa, Topkapı, Osmanbey, Beyoğlu, Tophane, İstoç ve Merter bölgeleri için pilot bir çalışma yapılmalıdır. Bu bölgedeki turizm aynı zamanda ticareti ve sosyal yaşamı da canlı tutuyor. Kapalıçarşı, Mısırçarşısı, Sultanhamam, Gedikpaşa, Yeşildirek, Tahtakale ticaret turizmi potansiyeli çok yüksek bir bölge. Başlıbaşına bir ülke kadar büyük bir ticaret hacmi var.
***
Yeni dönem için Turizm Bakanlığı’nın koordinesinde ilgili bakanlıkların içinde bulunduğu bir birim oluşturularak sertifikasyon programı hazırladı. Sertifikasyon, uluslararası denetim yetkisi olan kurumlar tarafından periyodik olarak düzenli denetiminizi içeriyor. Kriterler, dörtlü gruplar halinde belirlendi.
***
Birinci grup, hava yolları ve hava limanları. İkinci grup, turizm taşımacılığı. Üçüncü grup, konaklama tesisleri, restoranlar. Dördüncü grup, ziyaretçiler. Bu bağlamda her biri için ayrı genelgeler, ayrı sertifikasyonlar içeriyor ama çatıda tek sertifikasyon sistemi var.
***
Özünde; 1- sosyal mesafe kuralları, 2- hem olmazsa olmaz hijyen kuralları, hem de virüs sonrası geliştirilen hijyen kuralları, 3-personelin düzenli ve periyodik eğitimi içeren bir sertifikasyon kriterlerinden oluşuyor. Özel tür, paket tur, tam pansiyon, yarım pansiyon, yıldızlı oteller ve butik oteller gözden geçiriliyor. Sağlık ve hijyen kuralları daha fazla göz önünde bulundurulacak. Personelin eğitimi ve işe uygun olması da çok önemli. Bu güveni vermek zorundayız.
***
Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB, TÜROB, TOBB, TUSAD, Ticaret Odası, Esnaf Odaları, Seyahat Acentaları ve ilgili paydaşlar geleceğe yönelik planlama yapmalıdır. Yurt dışı tanıtıma ağırlık verilmelidir.
***
Sağlık turizmi açısından Türkiye oldukça ileri bir seviyede ve pandemi sürecinde de başarılı bir yönetim gösterildi. Bu da Turizm için iyi bir gösterge oldu. Sağlık turizm belgesi yaygınlaştırılmalıdır. İl ve bölge bazlı turizm alternatifleri üzerinde çalışmalıdır. İstanbul ayrı bir proje olarak ele alınmalıdır. Özellikle Tarihi Yarımada (Suriçi) için farklı bir proje yapılabilir. Kültür turizmi açısından Dünya’da eşi bulunmaz bir bölge, cazibe merkezi yapılmalıdır.
***
Ayrıca, illerimizin ve bölgelerimizin karakteristik özelliklerine göre turizm seçenekleriniz değerlendirilmelidir. Yerli turist potansiyelimiz çok düşük seviye’de, yabancı turist ve gurbetçilerimizin yurda gelişini kolaylaştıracak tedbirler alınmalıdır. Karayoluyla özel araçla gelen gurbetçilerimiz zorluk çıkartılıyor. Diplomatlarımız bu konuda duyarlı olmalıdır.
***
Koronavirüs nedeniyle turizm maliyetleri bir miktar artacaktır. Bu nedenle THY ve diğer havayolu şirketlerimiz, ekonomik bilet veya biletlerde indirim yapmalıdır. Sınır kapılarımız da yaz aylarında ve bayramlarda izdiham oluyor, gurbetçilerimiz Sırbistan ve Bulgaristan da çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Kapıkule’ye yeni peronlar açılmalı ve iyileştirme yapılmalıdır.
***
Türkiye mevsimsel, tarihi ve doğal güzellikleri ile ve alternatif turizm potansiyeli, kruvazör, tarih, doğa, inanç, deniz, termal, kongre, fuar, spor, zengin mutfak kültürü ve sağlık gibi bütün imkânlarıyla dünya turizminin yeni cazibe merkezi olabilir. Türkiye’nin dünyaya açılan yüzü İstanbul’dur. Bu nedenle İstanbul cazibe merkezi olarak korunmalıdır. Ayrıca, zengin turizm destinasyonu, sağlık ve hijyen kurullarına uygun personel ve tesislerimizle yeni döneme sektör olarak misafirlerimizi ağırlamaya hazırız, artık büyük düşünmeli ve ezberleri bozmalıyız.