Değerli dostlar,
Hazırsanız şu an ülkenin kaderini belirleyen siyasetçi ve yönetenlerin değinmediği, görmezden geldiği bir gelişmeye dikkat çekmek istiyorum.
Covid-19’a bağlı pandemi, pandeminin sosyal, siyasal, toplumsal, ekonomik yansımaları, uzun kapanışlar derken bu kez karşımıza daha farklı küresel bir oyunla geliyorlar.
Enerji fiyatlarındaki artışlar, Çin’de Evergrande ile başlayan emlak krizi, gıda arzındaki olası aksamalar, konteyner fiyatlarına bağlı lojistik ve servis faaliyetlerindeki aksamalar aman dikkat dedirtiyor.
Avrupa’da doğalgaz kontratlarında afaki yükselişler yaşanıyor. Öyle ki Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de fiyatlar, ocak ayında megavatsaat başı 16 Euro’dan eylül ortasında 75 Euro’ya çıktı. Keza bir sene önce 40 dolara düşen petrol bugün 82 dolara yükselmiş durumda.
Pandemi sonrası bizde olduğu gibi Avrupa’da da vatandaşlar pandeminin neden olduğu ekonomik sıkıntılara ilaveten yüksek enerji faturalarıyla karşı karşıyalar.
Avrupa ve AB ülkeleri soruna nakdi destek de dahil olmak üzere radikal çareler ararken bizde her ay gelen zamlar pardon fiyat ayarlamaları halkı ve sanayiciyi canından bezdirmiş durumda.
Doğalgaz krizine sadece konutlar ve sanayi üretimi açısından bakmamak lazım. Zira tarım da seracılık ve gübre fiyatları açısından olumsuz etkileniyor .
Avrupa’nın tarım devi Hollanda’da üretim şimdiden %10 düşmüş durumda ve bu halkın cebine olumsuz yansıyacak.
Putin bugün; ”Avrupa piyasalarında bir çeşit histeri yaşanıyor. Çünkü birileri iklim değişikliği üzerine spekülasyon yapıyor ve o zaman enerji üretiminde yatırımlar azalmaya başlıyor” dedi.
Elektrik üretiminin büyük çoğunluğunu (%70) kömürden elde edilen Hindistan’dan gelen bugünkü açıklama da çok dikkat çekiciydi. Hindistan Enerji Bakanı Singh, bugün 40-50 gigavat kapasiteye sahip kömür santrallerinin üç günden az yakıt stoğu olduğunu ve yeterli yakıt tedarikinin 6 ay süreceğini bildirdi.
Buradan görüleceği üzere doğalgaz, petrol zamlanırken kömür de haliyle zamlanıyor. Kömür fiyatları Avrupa’da bile 9 yılın zirvesinde.
Enerji krizi ve fiyat artışları gördüğünüz üzere Avrupa’dan Hindistan’a, Çin’e kadar uzanıyor.
Emlak devi Evergrande krizi ile uğraşan Çin hükümeti, bugün bankaları hizaya çekerek enerji şirketlerine sağlanan kredilerde kısıntıya gidilmemesini istedi.
Uzakdoğu’nun devi Güney Kore ile Güney Amerika’nın en büyük ekonomisi Brezilya da sıkıntıyı derinden hissediyor.
Azalan stoklar, artan maliyetler bazı sektörlerin durmasına, fabrikaların kapanmasına da neden olacak. Bu da birçok malın fiyatını yükselteceği gibi arzını da olumsuz yönde etkileyecek.
Bakın Brexit sonrası güneş batmayan krallık İngiltere’de benzin istasyonları kapandığı gibi tedarik zincirinde aksamalar var.
ABD’de daha ilginç gelişmeler var. Kasım ortasından sonra bir takım komplo teorilerine inananlar market raflarını boşaltıp stok yapıyorlar.
Dün sosyal medya sağlayıcısı Facebook, WhatsApp çökünce, tüm dünyada yer yer yaşanan elektrik kesintileriyle big reset geliyor mu diye düşünmeden edemiyor insan.
Elinde trilyonlarca dolar ABD tahvili olan ve kripto paraları bile engellemeye çalışan Çin ve dünya devletleri dolardaki ve ABD’deki yeni finansal sisteme hazır mı?
‘Doğalgaz yoksa tezek yakar mıyız’ bilemem! Lakin çoğumuzun oturduğu doğalgazlı evlerde SOBA BACASI bile yok!
2015 yılında Erdoğan; ”Biz hayat boyu doğalgazla yaşamadık, bu millet çileye alışık bir millettir” demişti.
21 yüzyılda eloğlu Mars’a giderken biz yine çile çekeceksek hay böyle düzenin içine…
Şimdi yazıyı okudunuz; lütfen Cumhurbaşkanından tutun, tüm siyasi parti lider ve danışmanlarına, bakanlarına kadar bu konuyla ilgili tek cümle eden, sorunu ortaya koyup çözüm üreten var mı?
Yok…
İleriyi gören, dünyadaki gelişmeleri takip eden, jeopolitik analiz yapan siyasetçimiz maalesef çok az.
Neden bu haldeyiz? İşte tam da bu yüzden…
Hala Anayasamızın değiştirilemez maddeleriyle gündem yaratılan ülkede, gün gelir Bill Gates’lerin dünyasında yakacak tezek de bulamazsınız
Saygılarımla…