Açlık insülin düzeyinizi ve bunun anlamını biliyor musunuz?
İNSÜLİN pankreastan salgılanan bir hormondur. Görevi besinlerle alınan ve bağırsaklardan kana geçen şekerin kas, karaciğer ve yağ hücrelerine girmesini sağlamaktır. Böylece hem vücudun enerji kaynağı olan yakıtı yani şekeri hücrelere taşımış olur, hem ihtiyaç fazlası olan şekeri glikojen ve yağa dönüştürerek depolanmasını sağlar, hem de proteinlerin parçalanmasını azaltır.
AÇLIK İNSÜLİN DÜZEYİ 8 mÜ/ L’den düşük olmalıdır. En ideal değer 4-5 mÜ/ L’dir. Tahlil kağıtlarındaki referans aralıklarında hâlâ üst düzey için 25 yazdığına bakmayın, bu kağıtlar çok uzun yıllar evvel hazırlanmış, referansları bir daha da değiştirmek nedense kısmet olmamış…
İNSÜLİN DİRENCİ kas, karaciğer ve yağ hücrelerinin insüline duyarsız kalması, cevap vermemesi yani bir tür direnç göstermesidir. Bu kişilerde açlık insülin düzeyi alır başını gider. Son yıllarda pek çok kadın hastamda açlık insülin düzeyini 30-40 gibi çok yüksek değerlerde görüyorum. Kandaki insülin düzeyi ne kadar yüksekse insülin direnci de o kadar ciddi boyuttadır.
HOMA IR adı verilen bir formülle insülin direnci hesaplanır. Açlık kan şekeri X Açlık insülini / 405 ( sabit sayı ) formülünden çıkan sonuç 1’den az ise çok ideal bir değerdir, harikadır. 1 ile 1,9 arasında değerler normal kabul edilir. 1,9’u aşan değerler insülin direncinin erken dönemine işaret eder. HOMA IR değeri 2,5 ve üzerinde ise anlamlı derecede bir insülin direnci var demektir.
OBEZİTE insülin direncinin başlıca sebebidir. Özellikle hatalı beslenme, hareketsiz bir yaşam tarzı, ağır stres, polikistik over hastalığı, sigara ve genetik faktörler insülin direncinin nedenleri arasındadır.
İnsülin direnci olan kişilerin yaklaşık % 90 kadarı obezdir.
Dışarıdan bakıldığında kilolu gibi durmayan, hatta ince bir fiziğe sahip bazı kişilerde de insülin direnci olabilir. Bu kişilerdeki problem iç organlarının çevresinde ve karaciğerlerinde yağlanma olmasıdır. Metabolik olarak obez ama normal kiloya sahip olan bu kişiler İngilizce kelimelerin kısaltılmış haliyle, MONW olarak tanımlanır.
İnsülin direnci gizli şeker, gebelik diyabeti ve Tip 2 diyabetin oluşumundaki temel metabolik sorundur. Kalp krizi ve felç gibi kalp damar hastalıkları, kanser, Alzheimer hastalığı, romatolojik hastalıklar ve hatta yaşlanma sürecinin hızlanmasının altındaki temel sorun da yine insülin direncidir.
Buraya kadar özetleyerek anlatmış olduğum tüm konuları ayrıntılı ve anlaşılır şekilde birçok ortamda yazdığımı ve konuştuğumu biliyorsunuz. Google’a adımı ve aradığınız konuyu yazarak daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Özetle söylemeliyim ki, sağlıklı bir yaşam hedefine ulaşmak için bizim yapabileceklerimiz doğru beslenmek, yeterince hareket etmek, uyku düzenine dikkat etmek, sigara içmemek ve çeşitli uğraşlar bularak kaygı ile baş etmeyi öğrenmek ya da en azından öğrenmeye çalışmaktır.
Doğru yaşam tarzı ile sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle…