Günümüzde teknolojinin gelişmesi sonucu maalesef, deniz fenerleri tarihi bir obje olarak önemini yitirmekle beraber, nostalji açısından izlerini devam ettirmektedir.
Bazıları bakımsız şekilde kaderine terk edilmiş olsa da tarihteki önemini anmamızı engelleyememektedir.
Deniz fenerlerinin önemini hiç sorgulayabildik mi ?
***
Deniz feneri, gemilere yol göstermek amacıyla kıyılarda yapılan bina olup, tarihteki en eski örneği, MÖ 7. yy. da, Kumkale’de (Sigeon / Çanakkale) görülmektedir.
Aklıma deniz feneri geldiğinde ilk örnek, dünyanın yedi harikasından birisi olan, 135 mt. yüksekliğindeki ‘İskenderiye Feneri’ gelmektedir.
Deniz fenerleri tarih boyunca, kaptanlara yol göstermiş olup, kelime itibariyle de bana ‘’güven ve yol gösterici’’ yani ‘kılavuzluk’ yapan anlamında zihnimde yer etmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu, 200’ün üzerinde deniz feneri yaparak, donanmalarını güvence altına almak yoluna gitmişlerdir.
Deniz fenerleri sadece, askeri donanmaların kılavuzluğuna yoldaşlık etmemişler, korsanların da hizmetinde olmuşlardır.
Deniz fenerleri ve korsanlar… bana çok ilginç gelmiştir… nedense… !
***
Deniz fenerleri ile ilgili kısaca tarihten bir bilgi ışığından sonra 14 Mayıs 2024 tarihinde gezdiğim ve beni etkileyen bir resim sergisinde, deniz/deniz fenerleri resimlerinden bahsedeceğim.
Nilgün Solakozlu’nun, Çağdaş Eğitim Kooperatifi Sanat Galerisi/Görükle’deki sergisi 14 – 24 Mayıs tarihleri arasında sergilenmektedir.
Eczacı Nilgün Solakozlu’nun, 14 Mayıs Eczacılar Gününde Bursa Akademik Odalar Birliği’nde ki (BAOB) sergisi, günün önemini anlatmak açısından önemliydi.
Bursa Güzel Sanatları Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanlığını’da yapan Nilgün Solakozlu, 8’i kişisel olmak üzere, yüzden fazla karma sergiye katıldı.
‘’Deniz ve deniz fenerleri’’ ile ilgili resimlerini, bu özel sergide görünce, inanın kendimi tarihin eski odalarında buldum ve mutlu oldum.
Nilgün Solakozlu’nun, ‘’Deniz fenerleri her zaman dimdik ayakta; özgür ve de hep doğru yönü gösterir’ söylemi zaten, serginin önemini açıklamaktadır.
Lütfen, ziyaret edelim ve ‘’Deniz Fenerleri’’ ile ilgili nostaljik duygu yoğunluğuna birlikte katılalım derim…
Sağlık, sevgi ve hoşgörü ile kalınız…
Çok değişik bir sergi. İnsanı kendinde geçiriyor. Fener, gemilerin kaza yapmasını önlüyor; onlara kılavuzluk ediyor. Tahminimce böyle bir sergi ilk defa halka ziyarete açılmış oluyor. İnsankarı düşünceye sevk eden ressam Hanımefendiyi tebrik ederim.