SGK o kişileri maaşa bağlayacak!

SGK o kişileri maaşa bağlayacak!
A+
A-

Dul maaşıyla ilgili olarak sadece kadınların alabileceği şeklinde yanlış bir izlenim var. Ancak sosyal güvenlik düzenlemelerinde cinsiyet ayrımı yapılmamaktadır. Dolayısıyla eşini kaybeden bir erkek de dul maaşı hakkı elde edebilir.

Bu durum, kişinin çalışma veya emeklilik durumuna bakılmaksızın kendi maaşıyla birlikte dul aylığı alabilmesine olanak tanır. Kadınlara tanındığı gibi, belirli koşullar sağlandığında erkeklere de ölüm aylığı verilir.

KRİTİK 1800 GÜN DETAYI!

Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları pirimi ödemiş olması gerekmektedir. SSK kapsamında olanlar için en az 5 yıl sigorta ve 900 gün prim şartı aranmaktadır. Eşin çalışıyor olması veya emekli olması durumunda ise aylık miktarında belirli kesintiler yapılmaktadır.

DUL MAAŞI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Dul aylığı miktarı ise SSK ve Bağkur kapsamında çalışan veya emekli olan erkeğin durumuna göre değişmektedir:

  • Erkek, SSK veya Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının %50’sini alır.
  • Sigortalı olup çalışmayan ve Bağkur’lu olmayan erkek ise ölen eşin aylığının %75’ini alır.
  • Sigortalı değil, çalışmayan, emekli olmayan ve aylık bağlanan çocuğu olmayan erkek de ölen eşin %75’i oranında dul aylığı alabilir.
  • Emekli Sandığı’na tabi olan bir erkek için durum farklılık gösterir. Memur veya memur emeklisi ise ölen eşin aylığının %50’sini alır. Sigortalı ve Bağkur’lu ise ve aylık bağlanan çocuk yoksa %75, varsa %60 veya %50 oranında dul aylığı alabilir.

Eşinin sağlık yardımı üzerinden faydalanabilmesi için prim ödemesi gerekmemekte, bu hak devlet destekli sağlık hizmetleriyle de sürdürülebilir.

DUL AYLIĞI NE ZAMAN KESİLİR?

Dul aylığı, yeniden evlenme durumuna kadar devam eder. Yetim aylığı ise baba veya annesini kaybeden erkek çocuklar için yaş sınırlaması olmaksızın uzun süreli olarak ödenir.

Dul ve yetim aylığı alabilmek için resmi başvuru gerekmekte olup, bu talep ilgili sigorta müdürlüklerine iletilmelidir. Ödemeler ise sigortalının ölüm tarihini takip eden ilk aydan itibaren başlar.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.