İçişleri Bakanlığı, afet ve acil durumlar için köklü çalışmalara imza atıyor. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, 2021 yılı için Afet ve Acil Durum Eğitim Yılı olarak planladıklarını açıkladı. İl ve ilçelerde Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri oluşturuluyor. 112 Acil Çağrı Merkezleri tek numarada toplanıyor.
***
Bu konuda yaptığımız çalışmalarda biz de önerilerimizi ve katkılarımızı daha önce sunduk. Olumlu olarak sonuçlarını görmekteyiz. Önleyici ve eğitim çalışmalarına daha fazla ağırlık verilmektedir. Dünyada ve ülkemizde meydana gelen küresel ısınma, ekolojik sistemde değişimler ve mevsimsel iklim değişikliklerinden dolayı ülkemizde sel, heyelan, toprak kayması, yıldırım, hortum, çığ gibi olaylar ve yangın, kimyasal olaylar gibi yapay afetlerde artışlar yaşanmaktadır.
***
EM-DAT verilerine göre, tüm dünyada doğal afetler 1980 öncesine göre üç kat artış göstermektedir. Ülkemiz, tektonik kuşakta yer aldığından deprem kaçınılmaz afet olarak karşımıza çıkmaktadır. Afet ve acil durum riskinin fazla olması nedeniyle kısa, orta ve uzun vadeli afet planlaması yerel, bölgesel ve ulusal olarak yapılmalıdır.
***
Toplumsal afet bilincini artırmak için yazılı, görsel, radyo ve sosyal medya ile yerel, bölgesel ve ulusal medyada eğitici programlar ve kamu spotu gibi iletişim, video, resim gibi bilgilendirici reklam ve tanıtım programları yapılmalıdır.
***
Afet ve acil durum mevzuatında kamu, özel ve özerk kurumlar ile gönüllü teşekküllerin işbirliği artırılmalıdır. İlköğretimden itibaren eğitimler verilmelidir. Bütün kamu ve özel kuruluşlar afet planı hazırlamalıdır. Deprem ve ilkyardım çantası hazır edilmeli. Her ailede aile afet planı yapılmalıdır. Yangınlar, can ve mal kaybına sebep olmakta ve özellikle sanayi tesislerinde yaşanan olaylar ülke ekonomisini ciddi olarak olumsuz etkilemektedir.
***
İnşaat teknolojilerinde meydana gelen değişimler ve akıllı şehircilik projelerini uygulama ve entegrasyonu proje onay aşaması ve öncesinde zemin etütleri büyük önem kazanmaktadır. Bölgesel olarak risk içeresin olaylar ve nedenleri belirlenmeli ve çözümler üretilmelidir. Dere yatakları kesinlikle yerleşime kapatılmalıdır. Bu konuda ilçe, il ve büyükşehir belediyeleri, ilçe ve il özel idareleri ve kaymakamlık, üniversiteler ve valiliklere ve ilgili bakanlık ve merkezi kurumlara önemli görevler düşmektedir.
***
BM Afet Riskleri Azaltılması Sendai Konferansı, 2015-2030 kararlarında ülkemizin de imzası var. Bu kararlarda devlet ve yerel yönetimlerin STK’ları bu konuda destekleyeceği kararı var. Bu konuda STK’lar daha fazla desteklenmelidir. Acil durum ve afetler ile ilgili kurumlar arasında işbirliği geliştirilmeli. Acil durum numarası tek numara uygulaması ülke genelinde uygulamaya geçirilmelidir.
***
AFAD, İtfaiye, UMKE, Hızır Acil, Emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik, Arama Kurtarma Dernekleri, Gaz, Elektrik, Su ve Zehir Danışma gibi kurumlar ortak komuta santralden yönlendirilmesi çalışmaları devam ediyor. Tarih tekerrürden ibaret değildir. Hatalar tekerrürden ibarettir. Bölgesel riskler azaltılmalıdır. Özellikle her yağmurda Karadeniz bölgesinde bir il, ilçe ya da köyde sel veya heyelan yaşanmaktadır.
***
Ülke olarak afet ve acil durumları kronik sorun olmaktan çıkarmak için kalıcı çözümleri uygulamaya geçmek mecburiyetindeyiz. Afet Riski Azaltma Planı şu anda 6 ilde devam etmekte, 81 kentin ‘İl Afet Riski Azaltma Planı’nın ise 2021 yılı sonu itibarıyla tamamlanması planlanmakta, 2021 yılını Türkiye’de ‘Afet Eğitim Yılı’ olarak ilan edilecek ve buna yönelik çalışmalar hızlandırılacak. Ülke genelinde 18 bin 642 adet acil durum toplanma alanı gözden geçirilecek.
***
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) güncellenmektedir. Bu konuda yoğun çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca masabaşı ve saha tatbikatları yapılmalıdır. AFAD ve İtfaiye Gönüllü Projesi geliştirilmeli, mevzuatta yer verilmeli, yasal düzenleme yapılmalı. Afetler yaşanmadan önce bütün hazırlıklar tamamlanmalıdır. Bizler de katkı sunmaya, üzerimize düşeni yapmaya hazırız.