Bu makalemde boynun ön kısmında, gırtlak çıkıntısının hemen altında, soluk borusuna adeta ata biner gibi yerleşmiş, kelebeğe benzeyen küçücük bir organdan, tiroid bezinden söz etmek istiyorum.
Tiroid bezinin ürettiği hormonlara tiroid hormonları denir. Bu hormonların üretimi normalden az (hipotiroidi), normal (ötiroidi) ya da normalden çok (hipertiroidi) olabilir.
Tiroid bezinin büyümesine guatr denir. Bu kelime, tiroid bezinin az ya da çok çalıştığı hakkında bilgi vermez. Guatrı olan bir kişinin tiroid fonksiyonları normal olabildiği gibi, az çalışan veya çok çalışan bir tiroid bezi de söz konusu olabilir.
Tiroid bezindeki büyüme, ancak ultrasonografi ile belirlenebilecek kadar az ya da gözle görülebilecek elle muayene edilebilecek kadar belirgin olabilir.
Guatr birçok nedenle oluşabilir:
Vücuda yeteri kadar iyot alınamadığında beyinde bulunan bir organ olan hipofiz bezi devreye girer. Bu bez TSH adı verilen bir hormonu daha çok üreterek tiroid bezini uyarır. Bu uyarı kandaki iyotu daha fazla alabilmek üzere tiroid bezinin büyümesine yani guatr hastalığına yol açar.
Guatr tanısı konmuş olan hastada hiçbir belirti olmayabilir. Ya da şu belirtilerden bazıları görülebilir: Boğazda bir şişlik, sıkıntı hissi, öksürük, ses kısıklığı, nefes darlığı…
Guatrın yanı sıra kanda tiroid hormonlarının az ya da çok olmasına göre değişen belirtiler de olabilir. Bazı guatrlı hastalarda ise kanda tiroid hormon düzeyi normal olabilir.
Tedavi planlanırken hem tiroid bezinin az veya çok çalışıyor olmasına, hem de varsa nodüllerin iyi huylu olup olmadıklarına bakılır. Tiroid nodüllerinin iyi huylu nodül mü yoksa kanser mi olduğunu belirlemek üzere biopsi yapılması gerekebilir. Hangi tür nodüllere biopsi yapılacağına bu konuda yayınlanan kılavuzlardan yararlanarak hastanın hekimi karar vermelidir.
Sağlıklı ve mutlu olmanız dileğiyle…