Türk basını sizlere ömür. İktidarın yanlış basın politikası, medyayı iflas noktasına getirdi. Medyayı gazeteci, gazete patronlarından cazip fiyatlarla alarak iktidara yandaş havuz medyası oluşturdu. Yetmedi; devlet bankalarının finansal fonları, iş adamlarına gazete satın almaları için uzun vadeli ucuz krediler olarak verildi, gazete ve televizyonların el değiştirmeleri sağlandı. Bankalar ihtisası olan asli görevlerini bırakıp, bir avuç yandaş iş adamına fütursuzca para kaynaklarını aktardı. Sözde Ziraat Bankası, çiftçinin bankası… Bu banka kredilerini çiftçiye köylüye aktaracağına, iktidara yakın iş adamlarına gazete ve televizyon almaları için verdi. Aynı şekilde Halk Bankası da esnaf ve tüccarlara vereceği kredileri, medyayı tekeline alacak havuz medyasına aktardı.
MEDYADA CİCİM AYLARI BİTTİ
Yerel seçimler sonrası bazı büyükşehir belediyelerini Millet İttifakı adaylarının kazanmasıyla belediyelerden fonlanan gazete ve televizyonlara reklam, ilan ve prodüksiyon adı altında ödenen büyük paralar kesildi. İstanbul, Ankara, Adana ve Antalya belediyeleri CHP’ye geçti, daha ilk ayda belediyelerden gazete ve televizyonlara akan para musluk vanaları kesildi. Bir anda sudan çıkmış balığa dönen bir çok medya, peş peşe gazete ve televizyonlarını kapatmaya başladı. Bu süreçte birçok gazete çalışanı bir bir kapının önüne konuldu.
MEDYANIN AMİRAL GEMİSİ HÜRRİYET ZORDA
Günlük tirajı geçmiş yıllarda 800 bini bulan medyanın amiral gemisi Hürriyet, el değiştirdikten sonra mum gibi eridi.
Satış grafiği bir yerel gazete seviyesine düşen Hürriyet Gazetesi, gün gün kan kaybetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden beslenen yandaş havuz medyası, gazete personeli ile gazetecilerin aylıklarını ödeyemez ve masraflarını karşılayamaz hale geldi. Yandaş havuz medyası, tek tip haber yaptıkları için okuyucunun gözünden düştü. Okuyucu, havuz medyasından hangi gazeteyi eline alsa ayını gazeteyi okuyor gibi oluyor. Bu durum da gazete satışlarını sıfır noktasına getirdi. Gazetelerin trajları düştü, televizyonların reytingleri düştü.
YEREL MEDYA CAN ÇEKİŞİYOR
Bursa’nın en büyük yerel gazetesi Olay da, ekonomik krize girdi. Geçtiğimiz ay içerisinde gazete yönetiminin aldığı karar doğrultusunda medyanın tümüyle kapanması gündeme geldi. Yapılan görüşmeler sonrasında gazetenin devam etmesi kararı alınırken, 30 Ekim itibarıyla televizyon ve radyo kapandı. Birçok gazeteci ve personelin iş akitleri feshedildi.
Olay Gazetesi’nin aldığı bu karar, Bursa medyasını nasıl etkileyecek önümüzdeki süreçte göreceğiz.
Ancak birçok şehirde zor şartlar altında gazetelerini yayınlayan gerçek gazeteciler, habercilik yapmanın yanı sıra bir de ekonomik krizle boğuşuyorlar.
MEDYA TARAFSIZ OLMALI
Türk basını ne zaman iktidarın borazanı oldu, gazeteciler kalemlerini iktidarın yanlış icraatlarını doğru gibi aktardı; işte o zaman gazetecilik bitti. Gazeteleri, gerçek gazetecilerin çıkardığı dönemde gazeteciler aç kalırdı, ancak tarafsız ve objektif gazetecilikten ayrılmazdı. Gazete patronları, halkın doğruları öğrenmesini gazetelerde kurdukları üst yönetimlerle önledi. Halktan kopuk yayın yapan gazete ve televizyonların bu hale gelmesi kaçınılmaz bir sondu.
Ve medyada harç bitti, yapı paydos!
Çare; gazete ve televizyon işini sadece gazeteci kökenlilerin yapması. Medya, bugün inşaat müteahhitlerinin tekeline girdi. Müteahhitlerin ihale kovalamalarının aracı oldu. Çare tek; gazeteciler, gazete sahibi olacak. Devlet, yandaş havuz medyacılığından kurtulacak. Medya yeni teşviklerle beslenecek ve Türkiye’de tarafsız objektif gazetecilik başlatılacak.