İYİ Parti paylaşılamıyor!

A+
A-

Evet… Siyasette zurnanın zırt dediği yere geldik!

İYİ Parti, millet ittifakı ve cumhur ittifakı tarafından paylaşılamayan bir parti haline geldi. Siyaset mühendisleri, tıkanan siyaset yolunu açmak için harıl harıl çalışıyorlar. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi otobüsü gide gide bir çıkmaz yola girdi. Şimdi çıkmaz yola giren bu Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi otobüsünü geri vitese takarak bu çıkmaz yoldan çıkarma telaşı siyasetçileri yormaya başladı. İttifaklar arası küçük büyük demeden parti kapma yarışı başladı. Partiler arası görüşmeler tam gaz devam ediyor.

***

Siyaset mühendisleri dört koldan çalışmalar yapıyorlar ve çeşitli senaryolar yazarak, simülasyonlarla oynayarak bu Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden kurtulma çareleri arıyorlar. Aslında bu işin yürümediğini ilk anlayan Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin mimarı Erdoğan oldu. Hani Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ekonomide, eğitimde, sağlıkta, tarımda, milli savunmada, dış ilişkilerde, bürokraside uçacaktık, kaçacaktık ya, bunların hepsi bir balon gibi bu sistemi hazırlayan siyaset mühendislerinin yüzünde patladı.

SİYASETTE KARTLAR YENİDEN KARILIYOR

Erdoğan, “Allahım günahım neydi, ben bu sistemi neden kabul ettim?” diye kara kara düşünürken, kendisine bu sistemi şirin gösteren etrafındaki danışman kadrosuna ve siyaset mühendislerine çok kızıyorken imdadına muhalefet partileri yetişti.

Muhalefet koro halinde “güçlendirilmiş parlamenter sistem isteriz” diye tempo tutmaya başladı. Teşbihte hata olmaz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanç hanesine uygun bir atasözümüz var; “Körün istediği bir göz, Allah verdi iki göz” denir ya… Muhalefet de bilerek veya bilmeyerek güçlendirilmiş parlamenter sistem isteyerek Erdoğan’a iki göz hediye ediyor. Hadi şimdi buradan yakın ey muhalefet partileri, bu işin içinden nasıl çıkacaksınız?

BASKIN BİR ERKEN SEÇİM OLURSA NE OLUR?

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini kilitleyen % 50+1 çok yakında muhalefetin de yardımı ile tedavülden kalkacak gibi görünüyor. Bütün hesaplar % 50+1’i nasıl tuttururuz veya bu % 50+1 belasından nasıl kurtuluruz? Cumhurbaşkanı Erdoğan da bundan sonra yapılacak ilk seçimde % 50+1’i bulamayacağını adı gibi biliyor. Ve son bir çırpınış ile bu rakamı bulup bulamayacağını test etmeye başladı. Önce DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile görüştü, sonra Cumhur ittifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile evinde iki defa görüştü. Daha sonra Saadet Partisi İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk ile ortak çalışma veya ortak ittifak görüşmesi yaptı.

BOMBA İDDİA… AK PARTİ, İYİ PARTİ İLE GÖRÜŞÜYOR

Siyaset kulislerini bomba bir iddia dalgalandırdı. Meclis dışı bazı partilerle birebir görüşmeler yapan Erdoğan, bir yandan da İYİ Parti’ye mavi boncuk dağıtmaya başladı. İYİ Parti’ye illet zillet diyen Erdoğan, bilindiği gibi İYİ Parti’yi yerli ve milli bir parti yaptı. Ayasofya’nın açılışına İYİ Parti’yi davet etti ve İYİ Parti bir heyet halinde Ayasofya’nın açılışına katıldı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sık sık ‘memleket masası etrafında toplanalım’ dedi. ‘Güçlendirilmiş parlamenter sistemi veya anayasa değişikliklerini memleket masasında konuşalım’ dedi.

***

İttifak ortağı CHP’den homurdanmalar gelince, ‘CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu masada olmazsa ben de olmam’ dedi. Sonra da ‘beni şu ana kadar tek çağırmadılar ki’ dedi. Fakat siyaset kulislerinde AK Parti ile İYİ Parti’nin gizli gizli güçlendirilmiş parlamenter sistem görüşmeleri yaptıkları alenen dillendiriliyor. Pazar gecesi Kübra Par’ın sunduğu Haber Türk canlı yayınında AK Parti yandaşı gazeteci Cem Küçük, ‘AK Parti ile İYİ Parti güçlendirilmiş parlamenter sistem için birlikte çalışıyorlar’ dedi.

SİYASETTE KAZAN KAZAN SİSTEMİ VARDIR

Siyasette İngilizcesi “WIN WIN”, Türkçesi “KAZAN KAZAN” sistemi vardır. Siyasi parti tüzükleri ve programları, seçim vaatleri bir yere kadardır. Siyasi partilerde belki şaşıracaksınız parti tüzüğü için şöyle denir: Her partide tüzüğün son sayfası beyazdır, boştur. Genel başkan bu sayfaya istediğini yazar. Siyasette olmaz denenler hep olmuştur. Bakmayın siz onların birbirlerine ağza alınmayacak sözler söylediğine, yeri ve zamanı gelince memleketin selameti ve bekası için bir araya geldik derler ve hepimiz bu sözleri gargara yapmadan yutarız.

Son günlerde hani meşhur bir söz var ya; “BİR ŞEYLER OLMASA BİLE, BİR ŞEYLER OLMUŞTUR.”

Aha işte siyaset şimdi o durumda.

Mutlaka “BİR ŞEYLER OLMASA BİLE, BİR ŞEYLER OLUYOR! Düğün değil dernek değil eniştem beni neden öptü? derler ya… Seçime daha üç yıl var, İYİ Parti çok istediği güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını yakında tamamlıyor ve önümüzdeki günlerde tanıtımını yapacak.

PARLAMENTER SİSTEM KİMİ İKTİDARDA TUTAR?

Siyasette Erdoğan’ın parlamento dışı partileri ziyaretinden sonra şimdi gözler İYİ Parti’nin kamuoyu ile paylaşacağı parlamenter sistem dosyasına çevrildi. Şapkadan hangi renk, hangi desende tavşanlar çıkacak hep beraber göreceğiz.

***

Peki bu güçlendirilmiş parlamenter sistem yeni yapılacak seçimden önce partiler arasında kabul görüp kanunlaşırsa bundan hangi parti daha çok yararlanır? Seçimden önce olası bir erken seçimde sandıkta çoğunluğu hangi parti alır veya hangi ittifak ortakları birlikte çoğunluğu alır.

***

Hele bir de ittifakların resmen ortadan kaldırıldığı dar veya daraltılmış bölge seçiminde kim daha fazla milletvekili çıkarır? Seçimde % 10 barajı korunur veya MHP’nin istediği % 7 barajı olursa bu seçimin galipleri hangi partiler olur.

AKŞENER SEMBOLİK CUMHURBAŞKANI MI OLACAK?

Meral Akşener, ‘yapılacak seçimde ben memleketin önünü tıkamam’ demişti. Şimdi bundan ne anlayacağız? ‘Ben Cumhurbaşkanı adayı olmam, iktidara da seçimde zorluk çıkarmam’ anlamını mı çıkaracağız.

Siyaset bir iddia işi değil mi?

Neden bu Cumhurbaşkanlığı isteği ve iktidar iddiasından vazgeçiliyor? O zaman biz de siyaset kulislerinde dillendirilen iddiaların doğruluğuna mı inanalım?

***

Tekrar Habertürk televizyonunda Kübra Par’ın sunduğu açık ve net programı canlı yayınında İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır, ‘biz yakında güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmamızı kamuoyuna açıklayacağız’ dedi.

Konuşmacılardan Sinan Oğan, ‘peki bu sistem geldiğinde yapılacak seçimde hangi parti iktidar olur? Sizin seçimde iktidar olma şansınız var mı?’ dedi.

Ümit Dikbayır, bu soruya şaşırtıcı bir cevap verdi; ‘Biz iktidar olmasak da parti olarak yok olup bitsek de bu güçlendirilmiş parlamenter sistemi getireceğiz’ dedi.

Hoppalaa…

Ümit Dikbayır ne diyor?

İYİ Parti iktidar olmak için kurulmadı mı? İYİ Parti iktidarda olan AK Parti’yi yine iktidarda tutmak için mi kuruldu? Bu ne acemi bir politikacı?

Hayret ki ne hayret…

Yoksa bizim bilmediğimiz ama Akşener’in kuzeni olduğu söylenen Ümit Dikbayır’ın akrabası Akşener’den sır olarak duyduğu ve bildiği bir şey mi var? Herhalde var.

Bu sözden sonra Sinan Oğan, Meral Akşener’in Erdoğan ile anlaşarak güçlendirilmiş parlamenter sistemde “SEMBOLİK CUMHURBAŞKANI” olacağını söyledi. Ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin de parlamentoda yapılacağını söyledi. ‘Bu durumda Recep Tayip Erdoğan da parlamentoda güçlendirilmiş parlamenter sistemin güçlendirilmiş yetkilerle donatılmış Başbakanı olacak’ dedi.

***

Sonra gazeteci Gürkan Zengin, ‘İYİ Parti’nin şimdi güçlendirilmiş parlamenter sistemi getirmesi ve kabul görmesi bugünkü siyasi duruma göre AK Parti’ye yarar’ dedi. ‘Siyasette olmayacak şey yok. İYİ Parti, AK Parti ile anlaşma yapmadan bu güçlendirilmiş parlamenter sistemi getirmez, mutlaka anlaşmışlardır’ dedi. İşte yukarıda da belirttiğim gibi yandaş gazeteci Cem Küçük de, ‘AK Parti ve İYİ Parti görüştü bu yasa teklifini birlikte hazırladılar’ dedi. Vee işin ilginç tarafı İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır’ın bu sözden sonra nutku tutuldu, bir süre konuşamadı. CHP’li akademisyen Elfin Tataroğlu ise konuşmaları hayretle dinledi, ne yorum yapacağını şaşırdı; ‘Siyasette 24 saatte çok şeyler olur, bu söylenenlere olmaz diyemem’ dedi.

AK PARTİLİ ÜNAL: İYİ PARTİ İLE GÖRÜŞÜRÜZ

Vee AK Parti ile İYİ Parti arasında kulislerde konuşulan güçlendirilmiş parlamenter sistem için ‘görüştüler’ finalini AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın sözleri daha gizemli hale getirdi. Ve ‘ne bu görüşmeleri yaptık’, ne de ‘yapmadık’ demedi. Mahir Ünal, bir gazetecinin ‘İYİ Parti ile görüşecek misiniz’ sorusuna İYİ Parti’ye methiyeler düzerek cevap verdi. Ünal; “Sonuçta siyasette geçtiğimiz günlerde mesela Devlet Bahçeli yine “eve dön” çağrısı yaptı. Demokrasinin güzel tarafı budur. Demokrasilerde konuşursunuz, meşru zeminde tartışırsınız, değişik noktalarda uzlaşmalar oluşturabilirsiniz. Demokrasilerin zaten güzelliği budur. Güzel olmayan bu anti siyaset ve darbeci bir dildir” cevabını verdi.

“Bu sözlerinizden İYİ Parti ile görüşebiliriz mi çıkıyor?” sorusu üzerine Ünal, şunları söyledi; “Demokrasilerin güzelliği her şekilde konuşmaya, görüşmeye uygun bir zeminin olmasıdır. Cumhurbaşkanımızın bir ‘Türkiye ittifakı’ çağrısı olmuştu. Ve demişti ki, “tek millet, tek vatan, tek devlet, tek bayrak” bu dördünü tartışmayan, yani milleti, vatanı, devleti, bayrağı tartışmayan herkes ile hangi siyasi görüşten olursa olsun biz her şeyi görüşürüz ama bu ülkenin bağımsızlığını bayrağını, devletin meşruiyetini, egemenlik haklarını tartışmaya açanlarla da biz kutuplaşırız ve mücadele ederiz” dedi.

İYİ PARTİ YENİ İTTİFAK İÇİN YOL AYRIMINDA

Yazının dip notu: Mahir Ünal’ın beyanatından çıkan sonuca ve kulislerde dillendirilen iddialara göre, İYİ Parti ile AK Parti arasında gizli gizli görüşmelerin olduğu ortaya çıkmış oldu. Anlaşılan mercimek fırına verilmiş.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Clicky