Kitle partileri başarı hikayesi ile var olabilirler

A+
A-

Abdullah ALAGÖZ

 

 

İYİ Parti Kurucular Kurulu ve eski Genel İdare Kurulu Üyesi Abdullah Alagöz, www.ortakses.com internet sitesinde kitle partilerini yazdı.

İşte Abdullah Alagöz’ün o yazısı:

Ülkemizde çok partili sisteme geçildikten sonra ideolojik ve kitle partileri siyaset sahnesinde yerini aldı. 95 yıllık cumhuriyet tarihi boyunca çok partili sistemde ideolojik partiler değil kitle partileri hep iktidar oldu.

İdeolojik partiler demokrasiyi içlerine sindirememe, pragmatist davranmama gibi katı kurallardan ve hiyerarşik fetişizmden bir türlü kurtulamadıkları için toplumda karşılıkta bulamadılar. Buna MHP, Saadet Partisi ekolü hatta CHP’yi ekleyebiliriz.

Ülkemizde siyasi partiler kanunu ve partilerin iç tüzükleri her türlü başarıyı köstekleyen, partilerin tabanlarını bir tehdit olarak gören ve otokontrolü esas alan bir hüviyete sahiptir.

Bu anlayış ideolojik partilerin tabanını kontrol etmesi ve az olsun benim olsun anlayışına dayandığı için ideolojik partilerde oto kontrol sağlanabilmekte ancak iktidar alternatifi de hiçbir zaman olamamaktadırlar.

Kitle partileri de genelde bir baskı ya da kriz sonucunda ortaya çıktı. Milli Şef döneminin baskıları Demokrat Parti’yi, 60 ihtilali Adalet Partisi’ni, 80 ihtilali ANAP ve 2002 krizi de AKP’yi iktidara getirdi. AKP dava partisi olarak görünse de fikir partisi değil pragmatist-Makyavelist bir partidir.

Adı geçen kitle partilerinin başarı elde ettiği sürece var olduklarına şahit olduk. Zira kitle partilerini ayakta tutan, siyaset arenasında varlığını devam ettirebilen tek unsur BAŞARI‘dır.

İYİ Parti de bir krizin ön aşamasında oluşan ve siyasi tıkanıklığı aşma adına ortaya çıkan bir kitle partidir.

Ülkenin hızla ekonomik bir buhrana sürüklendiği bu günlerde İYİ Parti politikalarını başarı üzerine kurmak zorundadır.

Başarının yolu partinin toplumda karşılık bulmasıyla mümkündür. Parti içi demokrasiyi “ama’sız, fakat’sız” bir şekilde tam anlamıyla gerçekleştirmesiyle ancak başarıyı yakalayabilir.

Partinin üye sayısını artırmaktan, ortak bir aidiyet kültürünü oluşturmaktan korkmamasıyla ancak başarı sağlanabilir. Tabanından tavanına kadar görevleri demokratik kurallar ve bunun sonucunda ortaya çıkan başarıya göre ölçen objektif kriterleri uygulamaya koymasıyla ancak başarıyı sağlayabilir.

İYİ Parti; Ülkenin temel problemleri ve onlarla ilgili çözüm önerilerini sunan donanımlı, liyakat sahibi insanları öne çıkarmasıyla ancak başarı hikayesini hayata geçirebilir.

İYİ Parti; Hızla atalet durumundan kurtularak görevini yapmayan, partinin toplumla bütünleşmesi önünde engel olan kişi ya da zihniyetleri bertaraf ederek mutlaka başarı üzerinde yeniden politikalarını belirlemelidir.

Demokrasiyi parti içinde uygulamayan, şeffaf ve hesap verebilirlik ilkelerine uymayan zihniyetlerin değişim sürecine göre şekillenen İYİ Parti’de yeri yoktur. Eğer bütün politikalarımızı başarı üzerine kuramazsak ve parti içi demokrasiyi esas alan bir anlayış geliştiremezsek inanın bizim için sonun başlangıcıyla karşı karşıya kalabiliriz. Bizler gördüğümüz bu durumu ifade ederek ilgililerin dikkatine sunuyoruz.

Ola ki geç kalınmadan tedbir alınır.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.