Şeker hastalığı öyle bir hastalıktır ki dokunmadığı organ yok desek yeridir. İyi takip edilmeyen, ayarsız giden şeker; göz, beyin, böbrek ve kalp başta olmak üzere tüm organları etkiler.
Kısa adı AHA olan Amerikan Kalp Cemiyeti‘nin ortaya koyduğu bazı veriler diyabetin ne kadar riskli bir hastalık olduğunu bize bir kez daha göstermekte.
Şeker hastalarının kalp hastalığı nedeniyle hayatlarını kaybetme riski şeker hastası olmayanların dört katına ulaşmakta.
65 yaşının üstündeki şeker hastalarının % 70’i kalp damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmekte.
65 yaşının üstündeki her 7 şeker hastasından biri felç nedeniyle ölmekte.
Tek başına iken bile bu kadar riskli olan şeker hastalığının hipertansiyon ile birlikte olduğunda daha da riskli hale geldiğini, hipertansiyon iyi tedavi olduğunda kalp krizi ve felç başta olmak üzere tüm nedenlerden ölüm riskinin azaldığını gösteren bir çalışmadan söz etmek istiyorum bu makalemde.
Amerikan Kalp Cemiyeti’nin yayın organı The Journal Hypertension‘da yayınlanan çalışmaya göre diyabeti olan hipertansiyonlu kişilerde kan basıncı 130 / 80 mmHg veya daha altında tutulabilirse kalp krizi ve felç riski azalmakta.
Hem şeker hastalığı, hem de hipertansiyonu olan 11 bin kişinin dört yıl süre ile izlendiği bu çalışmada kan basıcı hedefi 130 / 80 mmHg veya altında olanlarla, 140 / 90 mmHg veya altında hedeflenen hastaların hangi risklerle karşılaştıkları belirlenmiş.
Takip edilen hastaların yaklaşık 800’ü dört yıllık süreç içinde yaşamını kaybetmiş, 900 kadar kişide şeker hastalığına bağlı kalp krizi, felç, göz hastalığı veya böbrek hastalığı görülmüş.
Kan basıncı hedefi 130 / 80 mmHg olarak belirlenenlerde, 140 / 90 mmHg hedefle kıyaslandığında, ölüm oranı % 14 daha düşük bulunmuş. Bunun yanı sıra şeker hastalığına bağlı kalp krizi, felç, göz hastalığı veya böbrek hastalığı ise % 9 daha düşük bulunmuş.
Özetle belirtmek isterim ki şeker hastalarının hipertansiyon konusunda daha da dikkatli olmalarında yarar vardır.
Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle…