Dünya Sağlık Örgütü‘ne bağlı olarak çalışan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), ‘Kansere Karşı Avrupa Yasası’ adıyla bazı önerilerde bulunmuştur.
Bugünkü yazımda, 12 maddeden oluşan bu önerileri sunuyorum sizlere:
Bu maddeler arasında eminim ki en çok radon gazı dikkatinizi çekmiştir. Evde ve kamusal alanlarda fark etmeden maruz kaldığımız renksiz kokusuz radon gazı, akciğer kanserinin sigaradan sonra ikinci büyük nedeni olarak gösteriliyor. Özellikle metro gibi yer altı yapılarında ve binaların alt katlarında yoğun oranda bulunabiliyor. Ancak Türkiye’de bu gazın düzenli ölçülmesini zorunlu kılan yasal bir düzenleme yok.
Radon, yağmurla birlikte toprağa iniyor ve oradan da binalara ulaşıyor. Binaların topraktan izole edilmesini sağlamak, yani temelde su yalıtımı yapmak bu tehlikeli gaza karşı alınabilecek ilk önlem. Temel boşluklarının ve tüm kapalı alanların iyi havalandırılmaları gerekiyor. Evlerin her gün en az 10 dakika havalandırılmasının yararlı olduğu belirtiliyor. Ayrıca binada yer altı suları kullanılıyorsa, bu suların kullanılmadan önce havuzlarda bekletilmesi de önerilenler arasında. Kanser taramasının kimlere ve nasıl yapılması gerektiği konusu apayrı ve uzun bir konu. Başlı başına bu konuyu ele alan bir yazı yazmayı planladığımı belirtmek istiyorum.
Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle…