Kendi kendini yemek; (Otofaji)

A+
A-

İnsan vücudunda otofaji adı verilen şaşırtıcı bir özellik vardır. Otofaji, eski Yunanca’da kendi kendini yemek anlamına gelir.

Doğumla birlikte başlayan bu özellik sayesinde yaşlanmış, hasara uğramış, fonksiyonlarını kaybetmiş hücreler mümkünse tamir edilir, mümkün değilse parçalanır, ortamdan uzaklaştırılır. Sağlığını kaybetmiş hücrenin içinde bulunan ve lizozom adı verilen minik yapılar bu sayede bir tür geri dönüşüm işlemi ya da bahar temizliği yapmış olur.

Böylece genç ve sağlıklı hücrelerin oranı artacağı için hücrelerin oluşturduğu dokular, dolayısıyla organlar ve sonuç olarak da tüm vücut yenilenmiş, gençleşmiş olur.

Yapısı bozulmuş hücre parçacıklarının ortamdan uzaklaştırılması pek çok kronik hastalığın temelinde yer alan kronik mikropsuz iltihap (kronik inflamasyon) sürecini de yavaşlatır.

Otofaji, hücrelerin içine giren virüslerle savaşta da rol oynar.

Gençleştirme çalışması yapan minik yapıları harekete geçiren ise vücudumuzun şifrelerini taşıyan genlerdir.

Otofaji, yaşlanma karşıtı (anti – aging) çalışmaların odak noktasında yer alır. Bu konuda yaptığı araştırmalar sayesinde Japon bilim insanı Dr. Yoshinori Ohsumi‘ye 2016 Nobel Tıp Ödülü verildi. Daha sonraki yıllarda bu konuda yüzlerce bilimsel çalışma yapıldı.

OTOFAJİ NASIL DAHA AKTİF HALE GELİR?

Yapılan çalışmalarda 16 saat açlıktan sonra, otofaji çalışmasının hızlandığı, bu tarz aralıklı açlık diyetiyle şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi kronik hastalıklara ait riskin azaldığı ortaya konmuş durumda.

Egzersiz sırasında ortaya çıkan hücresel besin ve oksijen yoksunluğuna karşılık hücreler otofajiyi aktive ederek olumsuz durumun giderilmesini sağlar. Egzersiz sırasında iskelet kası, kalp kası, karaciğer, pankreas, yağ doku ve beyinde artmış otofajik aktivite gözlenmiştir.

İyi bir uyku, özellikle renkli sebze ve meyvelerden oluşan sağlıklı beslenme, sağlıklı bir ruh hali, hava, su ve besinlerdeki kirletici faktörlerden kurtulma çabası (veya hedefi) otofajik aktiviteyi artıran ve dolayısıyla genç kalmayı destekleyen diğer faktörlerdir.

Sağlıklı, mutlu ve genç kalmanız dileğiyle…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.